EN BG
Повече от

20

СВЕТОВНИ
ИЗБИ
АРЖЕНТИНА
 • BODEGA TRAPICHE, Мендоса
ИСПАНИЯ
 • BODEGAS ELIAS MORA, Торо
 • BODEGAS EMILO MORO, Рибера дел Дуеро
 • JUVE Y CAMPS, Пенедес
 • VINOS SANZ, Руеда - НОВА ИЗБА
 • RAFAEL PALACIOS, Валдеоррас, Галисия - НОВА ИЗБА
 • BODEGAS DEL PALACIOS DE FEFINANES, Риас Байсас - НОВА ИЗБА
ИТАЛИЯ
 • DONNAFUGATA, Сицилия
 • BRUNO ROCCA, Барбареско, Пиемонт - НОВА ИЗБА
 • DOMENICO CLERICO, Бароло, Пиемонт - НОВА ИЗБА
 • MATTEO CORREGGIA, Роеро, Пиемонт - НОВА ИЗБА
 • LIS NERIS, Фриули - НОВА ИЗБА
 • VALDO PROSECCO, Венето - НОВА ИЗБА
НОВА ЗЕЛАНДИЯ
 • SPY VALLEY WINES, Марлборо
ФРАНЦИЯ
 • CHAMPAGNE TAITTINGER, Реймс
 • LOUIS MICHEL ET FILS, Шабли
 • BOUCHARD PERE ET FILS, Бургундия
 • GEORGES DUBOEUF, Божоле
 • DOMAINE FOUASSIER, Сансер
 • DELAS FRERES, Долината на Рона
 • CHATEAU MINUTY, Кот де Прованс
 • VIGNERONS de ST. TROPEZ, Кот де Прованс
 • CHATEAU BONNET, Бордо - НОВА ИЗБА
 • CLOS FOURTET, Ст. Емилион, Бордо - НОВА ИЗБА
 • CHATEAU LA LOUVIERE, Песак-Леонян, Бордо - НОВА ИЗБА
ЧИЛИ
 • VINA ERRAZURIZ, Аконкагуа Вали
 • VINA SENA, Аконкагуа Вали
 • VINEDO CHADWICK, Майпо Вали
БЪЛГАРИЯ
 • SOMENO, България - НОВА ИЗБА
BODEGA TRAPICHE, Мендоса

BODEGA TRAPICHE, Мендоса

Изба Трапиче е единствената Аржентиска изба, награждавана 4 пъти с приза "Производите на Аржентина" от престижният международен конкурс Wine and Spirit Competition в Лондон.

Изба Трапиче е най-големият аржентински износител на вино. Разположена в Мендоса, в подножието на Андите и е най-разпознаваният аржентински бранд в световен мащаб. Пионери във винената индустрия на Аржентина, с над 120 годишна история, едновременно с това притежават иновативен дух, което ги прави и лидери в областта на лозарство и винарство в Аржентина. В широкото си и разнообразно портфолио, Трапиче предлага най-доброто вино за всеки отделен повод, като съвместно с това е начело на тенденциите в международните винени стилове и опаковки. Трапиче е 125 години на пазара, водещ бранд с най-силно международно присъствие. В портфолито си Трапиче предлага малбек във всеки ценови клас. Най-награждаваните вина Малбек са вината от серията Трапиче Малбек Сингъл Винярд. Трапиче Малбек Сингъл Винярд Фаусто Орелана де Ескобар 2007 е в топ 100 на Уайнспектейтър за 2010 година, а Трапиче Малбек Сингъл Винярд Хорхе Мираллес 2008 е с 96 точки от уважаваният винен критик Робърт Паркър.

Изба Трапиче е единствената Аржентиска изба, награждавана 4 пъти с приза "Производите на Аржентина" от престижният международен конкурс Wine and Spirit Competition в Лондон.

Вина
BODEGAS ELIAS MORA, Торо

BODEGAS ELIAS MORA, Торо

Открита през 2000 година, изба Елиас Мора е създадена от млад екип, с ясното съзнание да следват пътеката, която ги води да бъдат сред най-добрите модели на традиционното винопроизводство в Испания. Рядко в този свят съществуват перфектни неща, но от Елиас Мора правят най-доброто което могат, за да покажат старанието си, вложено във всяка чаша вино. Разположени между реките Дуеро и Хорния, лозята първоначално принадлежат на мъж, на име Елиас Мора и оттук идва името на вината. Почвата е съставена от едри камъни, постлани над легло от много стар варовик, което е с ниско органично съдържание. Крайно континенталният климат, заедно с валежите (400 мм) подобряват качеството на сорта Тинто де Торо, който е идеално разположен на този терен, славещ се със стотици години винопроизводство. Филоксерата не е повлияла на сорта Тинто де Торо в региона, така че лозята са автентични, без използвани американски корени. Това, в добавка към климатичните условия, резултира в ниски добиви, фактор който е като цяло желателен, за да се постигнат вина от високо качество.

Вина
BODEGAS EMILO MORO, Рибера дел Дуеро

BODEGAS EMILO MORO, Рибера дел Дуеро

Изба Емилио Моро притежава 700 декара лозя. Днес избата се управлява от трето поколение винари. За засаждане на грозде са избрани местности с най-благоприятна експозиция, което дава възможност да се достави максимално количество слънчева светлина и топлина. Винарната е семейна и има връзка със света на виното отпреди три поколения. Намира се в Рибера дел Дуеро (Ribera del Duero), област със сухи лета и дълги, тежки зими.
Емилио Моро, основателят на Бодега Емилио Моро, е роден в Пескера дел Дуеро (Pesquera del Duero), винена област с почитани традиции. Първите вина на Емилио Моро са реализирани през 1987 г. и оттогава популярността им се разраства. През 1989 Емилио Моро решава да прави свое собствено бутилиране и продажба на вино, в модернизирана изба с инсталирана малка линия за бутилиране. Това е първата реколта с марката Емилио Моро. През 1988 e създаден Малеолус (Malleolus), а названията Крианца, Резерва и Гран Резерва са елиминирани от описанието на бранда на избата. От тогава всяко вино има собствено име, характер и идентичност. Създава се нова винарска изба с най-модерно оборудване, чийто дизайн се състои от четири нива и позволява производство и бутилиране по метода на гравитацията. Този процес се контролира от компютър, за да се произвеждат качествени топ вина. През 2002 е създаден Малеолус де Санчомартин (Malleolus de Sanchomartin), едно от топ вината на избата, винаги в челните класации на испанските червени вина. За изба Бодега Емилио Моро, това е най-отличителния пример за вино направено от сингъл винярд. Преимуществото на изба Емилио Моро е в лозята, някои от които принадлежат на фамилията от много години. Имат най-чистия вид грозде от местния сорт Темпранийо (Tempranillo), познат тук като Тинто Фино (Tinto Fino). Този вид е използван за присаждане при всички лозови насаждения на винарната.

Вина
JUVE Y CAMPS, Пенедес

JUVE Y CAMPS, Пенедес

Презимето Juve е дълбоко вкоренено в региона Пенедес в Каталуня. В тези земи, толкова подходящи за култивиране и отглеждане на лози, фамилия Жуве се отдават на лозарството в продължение на векове. Жуве и Кампс е изразът на една привилегирована земя, Пенедес. От своето най-ранно съществуване Juve y Camps следва отдавна установени и доказани практики при производството на техните Кави. Фамилията винаги е използвала Традиционния метод на повторна ферментация в бутилка, за да трансформира своите топ качествени гроздове в най-висококачествени пенливи вина. Тяхната мания по отношение на качеството започва на лозето, след което се пренася в целия производствен процес. Ръчно събирано, гроздето се придвижва до винарната, където само цели и здрави гроздове се приемат. Продукцията днес уважава традиционните техники, но ги сродява с най-модерните технологии, като се постига производство на по-добри и по-добри вина. В подземната изба на Сан Садурни, ръчният “remuage” /завъртане на бутилката на определени градуси в определена посока/ все още се практикува. И там, милиони бутилки остават в тъмнината и тишината докато достигнат своя пик.

Вина
VINOS SANZ, Руеда - НОВА ИЗБА

VINOS SANZ, Руеда - НОВА ИЗБА

Усилията за земята

Виното се създава на лозето. Гроздето е това, което бележи великолепието на вината Санз. Добрата грижа и молитвите, търпеливото чакане на лозята да израснат и земята, която е здрава и жизнена, но сурова към лозите, са нещата които правят виното отличително. Тероарно вино моделирано от климат, почви и човек, за едно по-елегантно питие. Винос Санз може да се похвали с едни от най-красивите лозя в кастилското плато. Привилегированата локация в областта на белите вина – Руеда, разстоянието по-малко от километър от река Дуеро и великолепната инфраструктура на лозята, където старите лози раждат ниски добиви с отлично качество, съчетани с новите плантации от Вердехо и Совиньон Блан (основата на вината Санз), прави тази винарна пример за подражание. С обща площ на лозята от приблизително 1000 декара, винарната притежава най-стария парцел Совиньон Блан в областта. Но сортът-звезда е Вердехо, това магическо бяло грозде, което дава тяло на белите вина, чийто престиж се простира без граници.


Руеда, "Белите" около Дуеро
Тъмно кафява земя, набраздена от величествената Дуеро, добре гледани лозя, растящи на високи равнини с нежен релеф, малки и проспериращи села отдадени на създаването на желания и от боговете нектар. Такава е Руеда.

Рай, където природата и човекът са направили заговор, за да допринесат за развитието на лозята и да създадат много елегантни бели вина с интензивен аромат.

С подчертан континентален климат, където дневните и нощните температури по време на зреенето дават на плода идеален баланс и почви с ниска плодородност, Руеда притежава всички качества нужни за отглеждането на висококачествено грозде. Регион с обещаващо бъдеще, който и сега е в реалност и близко обвързан с един сорт грозде: Вердехо, свързан изключително с този регион от самото начало. Грозде, което е душата на съблазнителни, многопластови вина, които въплъщават местните ценности и пленяват небцето извън граници. Този сорт е съпроводен и от френския Совиньон Блан, което увеличава добродетелите на местното грозде и дава на виното отличен ароматен потенциал. Виура е третият сорт, който прави печелившото трио на изисканите вина.

Лозята на Винос Санз, на които се отглеждат всички важни сортове в региона, имат почти 1000 декара в истейта Ла Колина. Намиращ се в село Ла Сека, разположено в сърцето на областта със защитено наименование за произход Руеда, този истейт е един от най-важните в региона и може да се похвали с най-старият Совиньон Блан в областта, както и плантации от Вердехо, Виура и Темпранийо.

Вина
RAFAEL PALACIOS, Валдеоррас, Галисия - НОВА ИЗБА

RAFAEL PALACIOS, Валдеоррас, Галисия - НОВА ИЗБА

Rafael Palacios е едно от най-модерните съвременни имена в Испанското винопроизводство по отношение на бели испански вина.


Рафаел Паласиос започва новият си винен проект във Валдеоррас през 2004 година, купувайки стари лозя със сорта Godello от стари местни лозари.  Godello е местен сорт бяло грозде, виреещ в региона Валдеоррас.
Рафаел е талантлив , безмилостно ентусиазиран винопроизводител с големи амбиции , особено за една нова, примиум интерпретация на любимият му сорт грозде, godellо.

Неговите амбиции са най-вероятно резултат на принадлежността му към едно от най-големите семейства в лозаро-винарските Испания: не само, че брат му и чичо му са уважавани винопроизводители, но той е и най-младият син на Jose Palacios Remondo, основател на едноименната фантастична изба.
Преди да работи с баща си , Рафаел се обучава в Ст. Емилион, след което се премества  в Австралия, областта Coonawara, където той изучава процесите в производството на вино в дълбочина.
В семейната изба, Рафаел прави първото си вино през 1997 г. - Placet, изключително успешно вино с помощта на сорта macabeo, и тук той разбра, че неговата страст е към производството на бели вина. Неговата повратна точка идва, когато той решава да продължи сам през 2004 година.
Избира неизвестният регион Valdeorras в Галисия - местният дом на сорта godello - той купува няколко стари лозя с godello от местни производители в Bibei Valley , в почти изоставената суб-зона в община O Боло . Стръмните тераси и лошото почвено плодородие правят растеж на лозите малко трудно , но Рафаел иска да използва своя опит като консултант, за да отключи винопроизводственият потенциал на региона.
Откакто лозите са засадени на терасирани склонове, поддържани от крехки гранитни стени, работата в лозето изисква употребата на специално адаптирана леко товарна техника. В същото време Рафаел Паласиос желае да избегне всякаква употреба на хербициди, следователно той няма друг избор, освен да се върне към традиционните лозарски методи, използвани в региона.  Вършейки това, той щади структурата на историческия пейзаж в долина Бибей.
Рафаел Паласиос лично контролира всяка стъпка от винопроизводствения процес. Ръководен от голяма грижа за необикновения характер на земята, той работи по посока на желанието да достигне най-чистото изражение на терена във вината си.


Оттогава той показа Valdeorras на много по-широка аудитория и значително повиши  профила на вината в региона.


Той вече притежава над 20 хектар, състоящи се от около 26 парцели с лозя до 90-годишна възраст, разположение между  600 - 720 m надморска височина, едни от най-високите в региона. Те са разположени на десния бряг на реката Bibei, където бедната, песъчлива гранитна почва дава грозде с особено висока киселинност и ниски добиви.
Резултатът на неговата усилена работа е " As Sortes " , име, идващо от факта , че регионът Bibei е съставен от малки парцели лозя, които са наследени от лозарите чрез система на теглене на жребий, често от шапка  (наречен " sortes " в галисийски език). Виното беше незабавен успех! След което той добави още няколко бели в рейнджа си.
От особено значение е второто вино в рейнджа му, Louro , което е внимателно отглеждано и отлежавало във френски дъбови бъчви, за да постигне godello с най-добър  лимонено-кремав израз. Дори и третото вино, Боло , кръстен на местно село , е вкусна пример за това колко свеж е сорта, когато отлежава без дъб, в неръждаеми стоманени съдове.
Рафаел има намерение да произведе първото Испанско велико сингъл естейт вино, така че той е страстно въвлечен във всеки етап от произвоствения процес.
От 2011 г., която той счита за най-добрата си реколта до този момент, той предлага много ограничено количество от вино от сингъл винярд, O Soro, коeто се нарежда сред най-големите бели вина в момента, произведени в Испания.

 

Награди 2013:
“Guide Peñín’’ 2014
 O SORO 2011  - 97  точки , Vino Revelación  -  prize for best new wine of the year
AS SORTES 2011 - 95 points
LOURO 2011 - 93 points

"THE WINE ADVOCATE ", November 2013
O SORO 2011   - 95 точки , "one of the most exciting white wines currently produced in the country" . Highest score of the Galician whites wines in 2013 reports.
AS SORTES 2011 -  93 points.
"Wines from Spain Awards"
LOURO 2012  - "Best white wine in the whole awards".

"Guide Proensa”  2014
O SORO 2011 - 100 points
AS SORTES 2011 - 99 points
LOURO 2012 -  94 points.

"Guide 365 wines a year”
O SORO 2011 -  “best white in oak contact 2013”.

 

Вина
BODEGAS DEL PALACIOS DE FEFINANES, Риас Байсас - НОВА ИЗБА

BODEGAS DEL PALACIOS DE FEFINANES, Риас Байсас - НОВА ИЗБА

Bodegas del Palacio de Fefiñanes е въвлечена във виното още от 17-ти век.
Тази култура е установила историческото познание на процеса на производство на вино от поколение на поколение в семейството. Ние сме пионери в производството и комерсиализацията на един единствен сорт: експресивният сорт Albariño от долината Salnés, на който ние посвещаваме
всичките си усилия.

Bodegas del Palacio de Fefiñanes е семейна собственост, винарната е основана в дворец от XVII век, който също принадлежи на семейството. Намира се в Камбадос, в долината Salnés, регион DO Rías Baixas.

Винарната е основана от дядото на настоящия президент в първите години на ХХ век. Марката и етикета на основното вино, Albariño de Fefiñanes е регистрирана през 1928 година. През 1929 г. виното получава награда на Международната изложба от 1929-30 в Барселона.  Така Fefiñanes дава началото на Albariño вината от XX век.

Производственият капацитет на избата е около 150 000 бутилки,  половината от които се продават на испанския пазар, а останалите 50% - в около двадесет
страни. САЩ и Великобритания са най-важните пазари, в които избата изнася, но продажбите в Швеция, Дания, Белгия, Холандия, Ирландия, Австралия, Хонг Конг, Пуерто Рико и други също са от значение.

Гроздето, от което Palacios de Fefinanes произвежда вината си, е от сорта Albariño. То идва от малка семейна собственост лозе, разположено в рамките на каменна стена-дворец, както и от 60 малки търговци на грозде, с които избата има връзка, още от своя произход. Лозята са много стари, много от тях по-стари от 100 години.


Избата произвежда три вина:


Albariño de Fefiñanes, основното вино на избата,  100% Albariño, което ферментира в съдове от неръждаема стомана. Бутилира се в атрактивна бутилка Рейн.

1583 Albariño де Fefiñanes ферментира в дъбови бъчви, които не са
нови, и се бутилира в края на пролетта. Избата произвеждао 10 000
бутилки от това вино в бутилка Bordeaux style.

Albariño de Fefiñanes III Año, елегантно вино, което  ферментира
в съдове от неръждаема стомана и след алкохолната ферментация преминава през отлежване върху утайката си в продължение на шест месеца. След това виното стои две допълнителни годинr и се бутилира след около 30 месеца.


Трите вина постигат много добри резултати от критиците в национални (Penin,
ABC, Gourmet, Gallaecia , Proensa) и международни ( Wine Advocate,
Tanzer ) гайдове.

По-специално, Albariño де Fefiñanes III Ano е смятано в много случаи за едно от най-добрите бели вина на Испания.

"Едно вино трябва ясно да изразява своя ландшафт, да предизвиква земята, от която произхожда, и да бъде лоялно към своя личен и отличителен произход.

Ние разчитаме на голям съюзник: на сорта Albariño, който е с мощен и универсален финес в своя Атлантически характер.

От този Галисийски Рай Rias Baixas, богат на вода от живото и щедро море, създател на едно от най-необикновените места в целия свят, нашите вина неуморно се стремят да свидетелстват и доказват това сочно и магическо наследство от уникални чувства".

Juan Gil dе Araújo

Вина
DONNAFUGATA, Сицилия

DONNAFUGATA, Сицилия

Едно име, което говори за Сицилия. Вината на Donnafugata представляват вълнуващ прочит на Сицилия и нейия дух. Избата е създадена на романтичния италиански остров от предприемчива фамилия със 150-годишен опит в качествените вина. Семейната традиция се поддържа от Джакомо Рало, съпругата му Габриела, дъщерята Жозе и сина им Антонио, като най-важното за тях е вниманието към детайлите и хармонията между човек и природа. Историята на Donnafugata започва през 1983 в семейната изба на Рало в Марсала и лозовите масиви на „Контеса Ентелина“, в сърцето на Западна Сицилия. През 1989 Donnafugata се установява и на остров Пантелерия, където започва производството на благородно сладки вина. Името и логото на винарната са знак на почит към сицилианската история и култура, в които се вплитат съдбата на една бягаща кралица и известният роман Гепардът (Il Gattopardo).
Името Donnafugata (Доннафугата) буквално означава „жена в полет” и се свързва с историята на Мария Каролина, жена на Фердинанд IV Бурбонски, който бяга от Неапол в първите години след 1800 год, при пристигането на частите на Наполеон, търсейки убежище в частта от Сицилия, където сега се намират лозята. Сицилианският автор Джузепе Томази ди Лампедуза, в романът си "Гепардът", назовава имението на принц Салина „Доннафугата”. Имението е мястото, където е останала кралицата и в което сега се намират лозовите масиви на винарната.

Вина
BRUNO ROCA, Пиемонт, Барбареско - НОВА ИЗБА

BRUNO ROCA, Пиемонт, Барбареско - НОВА ИЗБА

От мястото, сърцето и душата на дейността идва и  най-качественото грозде, а самото вино е резултат изцяло от посветеното вниманието към него от страна на Бруно Рока и децата му, Луиза и Франческо. Тази уникална идентичност се е предавала от дядо Франческо, който започва дейността си още  през 1950.
Фирмената философия на Bruno Rocca е ясна, тъй като самият той заявява: "Виното е огледалото и душата на земята, и на територията на страната, ако се съхранява и защитава, никога няма да ви разочарова".
Rabajà di Barbaresco е място, където земя,  грозде и вино се събират в  естествен израз на мисловен  процес, основан  на зачитането на уникалните характеристики на тази територия. Бруно Рока  е направил тези качества своя
собствена философия: успехът е  перфектно свидетелство на неговите продукти.
Днешната компания разполага с 15 хектара лозя, които се простират  в по-голямата част на град Barbaresco в сърцето на Rabajà. Другите лозята са разположени в Treiso, Neive (в областта Curra), и в община Vaglio Serra (Асти),
където Barbera d'Asti се произвежда.
Работата се извършва от Бруно и неговия син Франческо, който е начело на енологичните и агрономически процеси. 60–те хиляди подписани от Бруно Рока  бутилки идват от: Nebbiolo di Barbaresco, което съставлява повече от половината от общата продукция, Barbera d'Alba, Barbera d'Asti, Dolcetto, Langhe Chardonnay и Langhe Rosso. Дъщерята Luisa се грижи за търговската  и  административната част на бизнеса,  както  и за организирани
посещения на избата.

Семейството е обвързано с тази територия от края на 1950-те години , когато баща на Бруно Рока , Франческо , и съпругата му, Мария Аделаида , се местят от центъра на Barbaresco в района Rabajà , където са закупили една част от лозе. Все още непълнолетен, Бруно се е научили да вижда гроздето 
като истински израз на земята . През 1978 г. той решава да поведе компанията в нова посока. С растящ  ентусиазъм за  процъфтяването на  пазара на вино, Rabajà на Bruno Rocca успява  да обособи име и образ за себе си на италианската и световната сцена, чрез продажба на бутилирано вино, като по този начин се превръща в истински лидер в тази област.

 

Лозята

 
От Barbaresco и Vaglio Serra  до Neive и Treiso.  Лозята Rabajà на Бруно Рока обхващат площ от 15 хектара от  Langа на Алба и Асти склонове. Философията на компанията, базирана  на внимателно подхранване на земята, може да бъде свидетел на всичките седем парцела: от историческите семейни лозята на Rabajà и Trifolera , в Barbaresco, до лозята в Fausoni, Cadet и Curra в Neive, Pajorè в Treiso и Vaglio Serra. Вината, които отразяват техните уникални
характеристики са: Nebbiolo di Barbaresco, Barbera d' Alba, Barbera d'Asti, Dolcetto, Langhe Chardonnay и Langhe Rosso.

Вина
DOMENICO CLERICO, Бароло, Пиемонт - НОВА ИЗБА

DOMENICO CLERICO, Бароло, Пиемонт - НОВА ИЗБА

Една история с дълбоки корени ...

Доменико Клерико
В продължение на  дълго време , баща ми е отглеждаше  грозде , в скромно количество, което продаваше на  местните пазари. 
ова беше една малка селскостопанска ферма с около 4 до 5 хектара земя .

През 1976 г. той ме попита дали искам да поеме управлението на компанията. С подкрепата на сжена ми, Giuliana , поех към това голямо приключение . В онези дни, отглеждане на грозде и продажбата му не беше  много печеливша  дейност, така че аз реших да пробвам ръцете си в правене на вино.

Както моето приключение показа, решението  ми да се превърна в производител на вино означаваше, че съм изправен пред необходимостта да увелича количеството земя за отглеждане на грозде, и така през 1977 г. си купих малък парцел в сърцето на зоната  Bussia. Резултатът беше Bricotto Bussia, първото ми Barolo произведено през 1979 година. След това, през 1981 г. успях да се сдобия с едно фантастично лозе на хълма Ginestre в Монфорте, от което произвеждам Barolo Ciabot Mentin. През 1990 г. си купих още едно парче земя в същия район, където правя Barolo Pajana, а през 1995 г. лозе , разположено в район, известен като Mosconi , което е мястото,  от където произхожда Barolo Percristina.

Компанията


С много труд , ентусиазъм и понякога разочарование, ние изградихме една компания, която сега се състои от двадесет и един хектара, които произвеждат общо около 110 000 бутилки годишно. Въпреки това, недоволен от опита, придобит през годините, в периода между 2005 г. и 2006 г. активно търсех нова цел, която ще ми даде правилния стимул да се поставя на изпитание още веднъж. Това се превърна в  търсене на ново вино. Така че това е,  аз търсих и намерих  правилното лозето, за да работя в друго, значително за  Бароло място, наречен Serralunga, който в някои аспекти е подобен на Монфорте, и който ми позволи да се създам Barolo със странното име  Aeroplanservaj .

Вина
MATTEO CORREGGIA, Роеро, Пиемонт - НОВА ИЗБА

MATTEO CORREGGIA, Роеро, Пиемонт - НОВА ИЗБА

Защото единственото нещо, което тази земя не може да даде,  са стандартни вина ...

Винарната Матео Кореджиа е създадена през 1985 г., вдъхновена от една мечта и едно предизвикателство: мечтата на един човек да прави велики и запомнящи се вина и предизвикателството да го направи в непознат досега район. Районът е Roero, а човекът Маттео Корреджа и той успява да сбъдне мечтата си и да се справи с това голямо предизвикателство. Сега, десет години след смъртта на Матео, съпругата му Орнела продължава да прилага философията на съпруга си, работейки с децата си и екипът. Гроздето от 20 хектара лозя, отглеждани чрез използване на природни методи, са сортове-подпис на района Роеро: Небиоло, Барбера, Арнеис и Долчето. Вината са плодовете на земята, в която лозите спускат своите корени: песъчлива почва, която има ниско съдържание на глина и варовик, но е богата на минерали и поради това е идеална за производството на елегантни, многопластови вина с богати, изискани букети.
Виното се прави в съдове от неръждаема стомана при контролирана температура и старее в просторни изби, които са били издълбани в склона на хълма, в контакт с вечния, богат на фосили мергел, който създава условия на влага,  тишина и спокойствие, необходими да се завърши работата, извършвана на лозята и във винарната. Бъчвите се избират според виното, който ще съдържат. Постепенното подменяне на бъчвите е процес, който се извършва на всеки 20 години с цел да предотврати повлияване на букета на виното от дървесината. Етикетите се характеризират с картина от Coco Cano, на която, хълмиста покрити с лозя местност е окъпана в топлите слънчеви лъчи на Роеро.

МАТТЕО

Когато Маттео Корреджа наследява имота на баща си през 1985 г., бумът на лозаро-винарския бизнес е още много далеч и фермерите от левия бряг на реката Танаро отглеждат плодове и зеленчуци,
заедно с лозя, които се използват за вино за няколко близки приятели. Маттео е млад земеделски стопанин, който е много запален по лозарството. Той решава, че проектът му не е особено сложен и поради тази причина няма да се откаже.  Създаване - не просто производство на вина, които да бъдат запомнени - това е, което той смята да направи. Това не е лесно за вземане решение. Да се създават вина с изключително качество в регион, който все още е подценяван, защото не е разбран правилно, за мнозина изглежда като решение на мечтател. Реалността е трудна и има много предразсъдъци от местните. Но Матео не слуша онези, които казват, че Роеро не може да
произвежда добри вина и които осъждат новите техники.
Когато съдбата решава да лиши семейството и Roero от Маттео през 2001 г., той вече е завършил новите си винарски изби, получил е международно признание, спечелвал е няколко награди, срещал се е с най-важните производители на вино в света и в същото време e поддържал дълбоката връзка със своя регион.

РЕГИОНЪТ РОЕРО

Може да изглежда странно, но Роеро, в южната част на Пиемонт, дължи своята способност за отглеждане на лозя на морето и на река Танаро. Преди милиони години, солена вода достига Алпите и преди постепенно да се отдръпне напълно, оставя огромни наноси от пясък след себе си, които са осеяни с твърда и непромокаема мергелна глина, заедно с всички вкаменелости в нея. Това, което е било фон се превръща в низини и долини.Въпреки, че е много близо, Роеро е геологически много по-млада, отколкото областта Ланге и то със сигурност не би била същата без река Танаро - преди двеста хиляди години отклонена от курса си, потичайки през низините на юг. Този гигантски потоп изкопава Rocche дълбокият каньон, който се простира от Bra до Monta в права линия с дължина 12 км. Забележителна част от геоложката история, уникални природни местообитания и зашеметяващи пропасти - всички те разкриват характера на тази земя.
Комбинацията на случайността, морето и наводняването на Танаро, заедно с милиони години ерозия, поради атмосферните условия, са спомогнали за превръщането на Роеро в област с извънредно разнообразие от микроклимати и почви, състоящи се главно от пясъчни пластове.Геология обяснява фините разлики между вината на Roero и вината, произведени от същите сортове грозде другаде. Защото единственото нещо, което тази земя не може да даде, са стандартни вина – всяко едно вино е уникално и може да бъде изключително.

 

 

 

 

Вина
LIS NERIS, Фриули - НОВА ИЗБА

LIS NERIS, Фриули - НОВА ИЗБА

Лис Нерис се намира в центъра на известния лозаро-винарския район Фриули в селцето Сан Лоренцо, между словенската граница на север и десния бряг
на реката Изонцо на юг. Повече от 600 декара лозя са засадени в най-красивата част на широк шелф от варовиков чакъл, завлечен долу от водите на разтопените ледници на Източните Алпи. Заради непосредствената близост до морето, климатът е типично средиземноморски, с големи дневни температурни амплитуди, които водят до бавно зреене на гроздето и
като резултат дава здрави и балансирани плодове с интензивен вкус и аромат.Сан Лоренцо, което се намира в по-хладна област, е мястото, където се отглеждат повечето от белите сортове.

1981г е повратна точка в историята на винарната. Това е годината, през която
въведохме нов подход в производството, целящ повишаване на качеството. Белите вина се оказаха най-добрия израз на нашия "тероар" и затова се превърнаха във фокуса на нашата мисия.

Алваро Пекорари

Алваро стартира фамилният бизнес в средат на 70-те, на много млада възраст.
Това беше време на големи промени. Алваро е един от протагонистите на времето и региона. Той е не само собственик, но също създател на това, което днес е Лис Нерис.


Тероар

Връзката между човека и земята, която бе изградена през годините доведе до създаването на понятието "тероар" - термин, който определя лозето във всичките му морфологични, климатични, социални, културни и човешки аспекти. Познаването и зачитането на околната среда, винаги са ни позволявали да придаваме все повече и повече от характера на тероара в нашите вина.Една модерна винарна не би могла да остави настрана технологията,  на лозята обаче, по-голямата част от работата се извършва съгласно традицията, а не спрямо търговската логика. Дейностите по управление на лозята като резитба, трениране, изтъняване на листа и гроздове, както и прибиране на реколтата се извършват ръчно, за да се гарантира качеството на продукта. Освен това, решихме да не използваме хербициди, за да се намали употребата на агрохимически спрейове,
а да оставим тревната покривка в лозето. Опитът ни е научил, че ако стимулираме почвата и лозята да реагират на тежките условия по естествен и спонтанен начин, те ще отговарят в хармония с природата и ще дават най-доброто от себе си, канализирайки енергията си в производство на плодове, а не в прекален растеж. Лис Нерис винаги е имала силна връзка с лозето и със заобикалящата я природа. Ние живеем в природна среда и нямаме намерение никога да го забравим.

Вина
VALDO PROSECCO, Венето - НОВА ИЗБА

VALDO PROSECCO, Венето - НОВА ИЗБА

През 1926 г. групи от предприемчиви производители от зоната Valdobbiadene решават да се обединят и установяват Società Anonima Vini Superiori, винопроизводствена компания, отдадена на производство на пенливи вина от Prosecco и Cartizze.
Чрез усъвършенстване на съществуващите техники и създаването на патенти, които да ги подкрепят, компанията подобрява качеството на пенливите вина от Valdobbiadene и скоро след това става водещ вино-производител.
В началото на 40-те години ", компанията достига пълния си потенциал, когато тя е придобита от семейство Болла от Верона и се превръща във Valdo Spumanti.

Серджо Болла, бащата на сегашния президент Пиерлуиджи се фокусира върху разширяване на продажбите в цяла Италия и в чужбина чрез създаване на нови производствени и търговски цели и като резултат представя Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG на останалата част от света.
Valdo създават изтънчена гама от продукти, за да отговори на нуждите на различни клиенти по света. Това е в резултат на създаденото School of Sparkling Wines, продължителните изследвания и лидерството в бизнеса на семейството Бола, което довежда до успех компанията, класирайки се сред първите създатели на пенливи вино на Италия.

Вина
SPY VALLEY WINES, Марлборо

SPY VALLEY WINES, Марлборо

Една от най-награждаваните винарни на Нова Зеландия.
През 2008, в Сезонът на наградите ги видяхме да събират такива едновременно от Decanter World Wine Awards (Награда за Най-добър Совиньон блан под 10 Паунда) и от IWSC Awards, където бяха нарочени за Новозеландски производител на Годината (New Zealand Producer of the Year).
През 2010 стават за втори път изба на Нова Зеландия, отново избрани от IWSC, London.
Разположена на отсрещния тротоар, срещу Правителствения пост за подслушване на САЩ, Spy Valley е един от най-известните производители на Нова Зеландия.
Spy Valley Wines /Спай Вали Уайнс/ е бутикова винена компания, произвеждаща силно ароматни бели вина и изтънчени елегантни червени от обширен лозов масив и подбрани места в Марлборо. Както за повечето винарни от Марлборо, Пино Ноарът и Совиньон бланът са специалитет на Спай Вали, но уайнмейкърът Пол Буржоа и неговият екип произвеждат страхотен рейндж от ароматни бели вина, включително Ризлинг, Гевюрцтраминер и Пино Гриджо.
Още с първите си реколти вината на Spy Valley получават международно одобрение със светлите си, чисти, наситени с плодов аромат бели вина и превъзходните, изтънчени червени.
С капацитет от 2000 тона Spy Valley остава достатъчно малка, за да запази семейните ценности и да има общ фокус върху качеството на виното и удовлетвореността на клиентите.
Винарната Spy Valley е с едно от най-напредналите винопроизводства в Нова Зеландия. Като една истински добра винарна няколкократно е печелила награди както за избата, така и за фирмената администрация.
Удостоена е с най-високото отличие на Новозеландския институт по архитектура, а за озеленяването - с награда за околната среда на Марлборо.

Вина
CHAMPAGNE TAITTINGER, Реймс

CHAMPAGNE TAITTINGER, Реймс

Champagne Taittinger e официалното и предпочетеното Шампанско на 2014 FIFA World cup Brazil tm . За първи път в историята, Къща за Шампанско е избрана от FIFA за официалното им шампанско, което да бъде сервирано на гостита във VIP и  VVIP зоните на FIFA.

От месец февруари на пазара ще бъде реализирана Колекционерската Бутилка на Шампанско Тетанже.

 

Taittinger е една от трите фирми с най-много имоти в областта Шампан, а най-важните участъци - масивите с Шардоне, са физически израз на философията и стила на Taittinger.

Днес Къщата за шампанско Тетанже притежава приблизително 3000 декара лозя, сред които са и парцели в селища, оценени като 100% качествени /Гран Крю/за отглеждане на лозя за шампанско като Краман и Авиз в Ко’т де Блан (Côte des Blancs), както и Бузи, Маи, Омбоне и Верзене в Монтан де Реймс (Montagne de Reims).

Пиер Тетанже създава стандарт за лекота и изтънченост, който се превръща в запазена марка на стила Taittinger . Заедно с легендарния главен технолог Роже Леник, той създава най-строгия критерий за качеството на вината Taittinger. При купажиране се използват само висококачествени, стари пенливи вина, а не ликьори и подсилени вина. Тетанже специализира в производството на напълно сухо, брут шампанско. Стреми към създаване на безупречни вина от най-високо качество, които се правят единствено от екстракцията при деликатното първо пресоване на плодовете. Той достига до пълното олицетворение на изящество и елегантност, благодарение на това, че използва сравнително висок процент Шардоне, което е най-скъпия от сортовете грозде в Шампан. Най-съвършеният израз на стила Taittinger е шампанското Комт де Шампан Блан де Блан - шампанско "tête de cuvée”, с изключително качество, произведено само от Шардоне. Поставени от край до край, лозята на Taittinger покриват 1790 мили, една доста дълга разходка. Със своите 35 % шардоне, 50 % Пино Ноар и 15 % Пино Мьоние, лозята перфектно отразяват стила на Taittinger. Разположение в основните винопроизводствени региони на Шампан, те покриват 712 акра, гладко разгърнати върху 34 различни Крюс, сред най-добрите апелации.

Вина
LOUIS MICHEL ET FILS, Шабли

LOUIS MICHEL ET FILS, Шабли

Фамилията Michel поддържат страстта си към традицията в района Шабли от 1850 година. Винарната е разположена точно в сърцето на селището, с 25 хектара лозя, простиращи се върху склоновете, открити от цистерцианските монаси през 11 век. Терен на 150 млн. години, изграден от мергел, варовик и фосили. Шабли е най-северното от бургундските лозя и неговото географско положение определя специфичния му климат. Преди 40 години фамилията решава да спре производството на вино в дървени бъчви, предпочитайки да създава чисти и изискани вина от Шабли без присъствието на неестествени дървесни вкусове. Благодарение на тази философия, съчетана с лимитирани реколти, създадени чрез лозарски техники без употреба на изкуствени торове, имението става световно известно с прецизно винопроизводство в резервоари от неръждаема стомана. Тяхната философия е да произвеждат истинско Шабли. Никога не се поддават на модата да използват дърво. "Шабли не е Мюрсо" - това е тяхна основна сентенция. Днес резервоарите от неръждаема стомана са напълно подходящи за добро винопроизводство: като изключим тяхната пълна неутралност, те позволяват сложността и чистотата да се проявят напълно, щадейки автентичния вкус на истинското Шабли, без какъвто и да е неестествен намек за дърво. Единствената експресивност в техните бутилки идва от чист и издържан терен.
Тази изключителна минералност, заедно със 100% плод шардоне, са в основата на едно, сега легендарно вино, отпреди 11 века.

Вина
BOUCHARD PERE ET FILS, Бургундия

BOUCHARD PERE ET FILS, Бургундия

Bouchard Pere et Fils притежават необикновени лозя от Бургундския регион: 130 хектара(320 акра) разположени в сърцето на Côte d’Or, от които 74 имат Premier Cru статус и 12 - Grands Crus. Bouchard Pere et Fils са една от най-значимите изби в сърцето на Бургундия, те притежават необикновено наследство, поради разнообраността си и престижните си месности: Montrachet, Chevalier-Montrachet, Corton, Corton-Charlemagne, Clos Vougeot, Chambertin, Beaune Grèves Vigne de l'Enfant Jésus, Volnay, Meursault....,както и много други имена, пълни с история и емоция, които вдъхват респект към тероара.
Това наследство е резултат от бавен градивен процес, който датира от 18-ти век и за който е допринесло успешното управление. Създадена във Волне през 1731, Изба Bouchard Pere et Fils търпеливо събира, през няколко поколения, едни от най-добрите владения в Бургундия.
В крепостта, построена през XI век и завършена през XV от крал Луи XII, Bouchard Pere et Fils се основават през 1820. Разположено в сърцето на Бон, това изключително местоположение, определено като „Исторически паметник”, предлага една изключителна среда за посетителите и преди всичко прекрасни условия за съхранение на Grands Vins. Тази среда всъщност е в подземни изби, зад 7 метрови стени, където най-добрите бутилки отлежават тихо, защитени от всякакви вибрации или температурни колебания. От основаването си до сега, винаги на всяка една бутилка Bouchard Pere et Fils има отличителен знак на избата. Този знак гарантира качеството и произхода на съдържанието на всяка бутилка. Той е надежността за потребителя в опитването на едно стойностно вино от прекрасните тероари на Бургундия и представяйки възможно най-точно идентичността и качеството им.

Вина
GEORGES DUBOEUF, Божоле

GEORGES DUBOEUF, Божоле

Жорж Дюбоф е роден през 1933 г. в селце в региона на Poully Fuise (в Макон ) в една от най старите винопризвеждащи фамилии в региона Макон, като неговите предци са култивирали лозя още през 18 век. На деветнадесет години той изоставя обучението си с оглед да се развива изцяло в семейния бизнес. Той продава вината, които лично е бутилирал като излиза и обикаля всички ресторанти в региона. На 23-ти Септември 1964 фирмата „Les Vins Georges Duboeuf” е основана. От самото начало той изгражда репутацията си във висококачествени ресторанти и по този начин вината му спечалват одобрението на великите готвачи Georges Blanc и Pol Bocuse. Първият път, в който на вината е отдадена истинска почит е по случай Световното изложение в Монреал 1968, когато Реймънд Оливър моли Жорж Дюбоф да представя своите вина френския павилион. Това е мигът, в който започва международната слава на тези вина. Вината на Жорж Дюбоф скоро след това покоряват американския, канадския, японския пазар, както и този на далечния изток и Африка. Брандът в момента може да се открие в повече от 140 страни. Жорж Дюбоф има договори с 400 винопроизводителя и работи съвместно с 13 изби. Въпреки че винопроизводителите се избират според репутацията им за произвеждането на качествени вина, високите стандарти на Дюбоф изискват той да налага технически контрол на лозята и винификацията. Жорж Дюбоф е разбрал отдавна, че силата на Божолето е в неговата персоналност. Поради тази причина Божолетата от Жорж Дюбоф изпъква във винените листи на ресторантите три звезди Мишлен като Paul Bocuse и Georges Blanc, както и гурме магазините като Lafayette Gourmet, които му имат пълно доверие. Един от основните американски ежедневници пише: „Ако има име в Божоле синоним на сигурност и качество, със сигурност то е това на Жорж Дюбоф.” Дюбоф е най-големият производител в региона Божоле, и често бива наричан Кралят на Божолето, заради огромното влияние върху пазара и заради агресивният му международен маркетингов подход. Постоянство в производството на добри вина, които винаги са една изгодна покупка. Неговият стил е по-жив и по-плодов в сравнение с божолетата на други имена.

Вина
DOMAINE FOUASSIER, Сансер

DOMAINE FOUASSIER, Сансер

Фамилията Фуасие, установена от няколко поколения в най-високата част на Сансер, принадлежи към най-старите фамилии на тази област. Понастоящем деветото и десетото поколение работят заедно. Домейн Фуасие произвежда вина от Сансер, но търгува и с вина от Pouilly-Fumе, Menetou Salon и Quincy. Земята им обхваща 56 хектара и включва, както следва: 80 % сорт совиньон (Sauvignon) и 20 % сорт пино ноар (Pinot Noir). Особеността е, че създават вина върху площ, която се простира върху трите основни за Сансер типове почви от 80-те години насам – варовикова, глинесто-варовикова и камениста. Домейн Фуасие е сертифицирана в Органично земеделие, а в момента е в процес на преминаване към Биодинамично земеделие. Органичното земеделие изключва каквото и да е молекулярно синтетично растение, ГМО, пестициди и други химически торове. Един от водещите лозунги на Домейн Фуасие e: "Отношение към земята".

Вина
DELAS FRERES, Долината на Рона

DELAS FRERES, Долината на Рона

Делас Фрер е по настоящем един от топ четирите производители от Долината на Рона. Основана е през 1835 г., със 175 годишна история, разположена в древна Централна Рона, където се отглеждат най-престижните за времето си вина. Вината на Мезон Делас перфектно демонстрират характеристиките, въплътени от натуралните условия, при които се отглеждат. Delas Freres управлява 140 декара истейти от апелациите Ермитаж, Сейнт Жозеф и Крозе-Ермитаж, Кондрю, Кот Роти. Най-добрите лозя се намират по стръмните склонове на Ермитаж, с 80 декара Les Bessards, и два декара I'Érmite. Червените вина Ермитаж и Кот Роти, както и белите Кондрю и Ермитаж са вискоо оценявани от международните винени критици.

Вина
CHATEAU MINUTY, Кот де Прованс

CHATEAU MINUTY, Кот де Прованс

Габриел Фарнет се е установил в Шато Минюти през 1936 година, за да го възстанови и върне към неговото предишно великолепие. И така, през 1955 година, Шато Минюти се превръща в една от само 23-те винарни, класифицирани в изтънчената категория "Крю Клас от Кот де Прованс".
Етиен Матон, неговият син, който в продължение на много години е бил президент на комисията за Квалифициране на избите, пресажда традиционните Провансалнски сортове грозде с лимитирани добиви, стремейки се към най-високо качество на винификация и осигурява репутацията на Шато Минюти в най-известните и престижни ресторанти по Френската Ривиера.
Днес, в същият дух на преследване на превъзходството, което техните родители са стартирали, Жан-Етиен и Франсоа Матон се грижат за винарната и вината. Шато Минюти е едно от последните имения в Кот де Прованс с изцяло ръчно придобиване на реколтата, за да се осигури оптимално качество на гроздето, при пристигането им в избата.
Розетата на Шато Минюти имат специален статут. Прeдпочитани са от най-известните ресторанти в Кан, Ница и Сен Тропе.

Вина
VIGNERONS de ST. TROPEZ, Кот де Прованс

VIGNERONS de ST. TROPEZ, Кот де Прованс

През 1964 г., осем собственика на лозя от Сен Тропе основават Метр Винеронс на полуострова. Качеството на техните продукти и услуги им помага да изградят репутация на лидери от региона Прованс, както във Франция, така и в чужбина, произвеждайки 2,5 милиона бутилки вина АОК Кот де Прованс и Вин де Пей де Медитерани. Винопроизводителите винифицират гроздето в избите на своите имоти. Използвайки продуктивно бутилиране и система за етикетиране, Метр Винерон след това контролира дистрибуцията и продажбите във Франция и в чужбина.

Вина
CHATEAU BONNET, Бордо - НОВА ИЗБА

CHATEAU BONNET, Бордо - НОВА ИЗБА

  CHATEAU BONNET
  Шато Боне се намира в община Grézillac, в северната част на Entre-Deux-Mers, на около 10 километра южно от историческия град Сен Емилион. То е разположено с изглед към долината на река Дордон.
  Историята на имота датира от 16-ти век, когато  е принадлежал на богато семейство на търговци от Libourne. Шатото е построено през втората половина на 18 век. През 1897 г., Léonce Récapet, собственик на дестилерията в Branne и дядо на Andre Lurton, закупува имота. Той се отдава на производството на вино. През 1953 г. Андре Люртон поема имота по време на криза за производството на вина Бордо.
  За повече от 60 години, Андре Люртон фокусира усилията си за съживяваване на семейните лозя. В момента имението има повече от 300 хектара лозя.
  Бели сухи вина от Entre-Deux-Mers са смесица от Совиньон Блан, Семийон и Мускадел и представлява 50% от общото производство на Боне. Виното се винифицира с изключително внимание, за да се запази свежестта на плодовете и специфичните аромати. Имотът също така произвежда значителни количества червено вино от сортовете Мерло и Каберне Совиньон.
  ANDRE LURTON 
  Les VIGNOBLES (превод от фр. – „лозята“) André Lurton е семейна фирма на страстни лозари и винари, които са се посветили на производството на изключителни вина от колекцията престижниБордо наименования за произход (Песак–Леонян, Марго, Люсак-Сен Емилион, Ентр дьо Мер или Бордо). 
  През 1953 г., г-н Андре Люртон наследява от дядо си първото си шато – Шато Боне (Château Bonnet), което е само с 300 декара площ. По това време, сладки бели вина се произвеждат в региона на Ентр дьо Мер (Entre-Deux-Mers), без каквото и да е успех,  но г-н Люртон е убеден, че почвите са много по-подходящи за сухи бели вина. Андре Люртон променя стандартите за AOC (Защитено наименование за произход), за да може да произвежда висококачествени бели сухи вина. Също така създава и енологична лаборатория. Днес, невероятни бели вина се произвеждат в Ентр. дьо- Мер и 3000 декара лозя обграждат Château Bonnet, което се е превърнало в главния офис на компанията.
  Андре Люртон сега е един от най-големите производители на бутилирано вино, който продава по света една бутилка висококачествено вино на всеки 15 секунди.
  От 1965 Андре Люртон започва да изкупува изоставени лозя с висок потенциал в област, в която той се влюбва - в северната част на Грав, най-старият район, в който се произвеждат Бордо вина. Стъпка по стъпка, той купува няколко шата. Също  така, той се бори повече от 20 години, за да създаде ново наименование за произход. През 1987 г.,  е родена апелацията Песак-Леонян (Pessac-Leognan).
  Дори и Песак-Леонян да е млада апелация, която съставлява по-малко от 1% от общото производство на Бордо, то бързо си спечелва добра репутация сред клиентите, заради отличната си стойност за парите, които се плащат. Андре Люртон сега е специалист на ароматни бели вина и най-важният производител на бели вина в наименованието Песак-Леонян. Също така е доставчик # 1 на Песак-Леонян  със сделки на и отвъд континента. 
  Винопроизводител 
  Ние продаваме само вината произведени от нашите лозя (6300 декара), с много строг контрол на всеки етап от производството -
  от отглеждането на младите лози в нашата собствена оранжерия, през правенето на вино, до бутилиране в собствено шато. Целият
  този процес ни позволява да гарантираме много високо ниво на качество за всяка бутилка вино, която сме произвели. Ние сме третият по големина частен собственик на шата в Бордо, с повече от 10 шата и 200 служители, посветени на осигуряването на най-доброто качество на нашите клиенти. Качеството -  нашият пръв приоритет.
  Стремежът на живота на Андре Люртон е да изрази уникалния тероар и личността на всяко едно вино. Нашите шата са независими едно от друго, всяко със собствен уайнмейкър. Тази организация създава уникален синергия. Средните шата се възползвате от всички подобрения направени в нашите Крю \\ Классе.
  Младите лози, от които се нуждаем, се отглеждат в нашата собствена оранжерия (200,000 лози), а след това биват пресадени в лозовите полета. Цялото оборудване, които използваме, е наша собственост. Ние сме пионери в използването на иновативни технологии (винтови капачки, автоматизирани сортировъчни маси, анаеробни преси и др.). Тази година също така се поставя началото на ново сътрудничество между Vignobles André Lurton и световно-известният енолог Мишел Ролан. Сега той се грижи за червените вина в двата имоти - Château La Louvière и Château Couhins-Lurton.
  Той вече предостави ценни съвети за бленда на реколта 2012.
  За реколта 2013 г., това сътрудничество бе разширено на всички нива - от производството на грозде лозето, чак до винарната. 

   

Вина
CLOS FOURTET, Ст. Емилион, Бордо - НОВА ИЗБА

CLOS FOURTET, Ст. Емилион, Бордо - НОВА ИЗБА

CLOS FOURTET, 1er Grand Cru Classe

Разположено точно над варовикoвите кариери в самото начало на историческия и живописен град Сен Емилион, световно наследство на ЮНЕСКО, построен през късния 18-ти век, шато Кло Фурте има обширна подземна винарска изба (120 декара).
През 1919 г. Фернан Жинесте купува Кло Фурте. По-късно обаче, през 1949, семейството му го разменя със семейство Люртон срещу 40% собственост върху Шато Марго. Семейство Люртон продължава да работи за повишаване качеството на вината и по-специално като намалява лозята засадени със сорта каберне совиньон, което зрее по-трудно на студените варовикови и глинести почви, а увеличава по-ранозреещото мерло, което сега е по-традиционния сорт на Сен Емилион. През 80-те имотът се управлява от Пиер Люртон преди той да замине, за да ръководи Шьовал Блан (Cheval Blanc).
През януари 2001 г., Кло Фурте е откупена от парижкия бизнесмен Филип Кювелие. Кло Фурте разполага с 190 дка лозя, засадени със сортовете Мерло (72%), Каберне Фран (22%) и Каберне Совиньон (6%). Виното се винифицира по традиционен начин и отлежава в дъбови бъчви (60-70% от тях нови) в продължение на 18 месеца. Бутилира се нефилтрирано. Сегашният екип на собственика Филип Кювелие, се оглавява от Тони Балю и Матю Кювелие (Matthieu Cuvelier) с помощта на Стефан Дьорононкор (Stéphane Derenoncourt) от 2001 г. насам.
Допълнителното усъвършенстване на вината се постига чрез прецизна работа на лозята за намаляване на добивите, бране на гроздето в малки касетки и чрез ферментиране на реколтата от всеки участък поотделно.Сто и деветдесетте декара лозя на Кло Фурте се намират в самия края на града, разположени върху варовиково плато с горен почвен слой от глина. Стилът на вино на Кло Фурте е с усещане за плътни горски плодове, макар последните промени да носят на вината повече елегантност и бистрота.
- ранна ‚реколта‘ енолог и Жан Клод Барое - късна ‚реколта‘, са обединили усилията си, резултатите са вълнуващи.
Лозето от 50 акра разположено високо на платото, собственост на семейство Кювелие и менажирано от Тони Балю има добиви от 330кг на декар.
Реколта 2011 г. - една от звездите сред реколтите, е смес от 85% Мерло, 10% Каберне Совиньон и 5% Каберне Фран.
Матово-виолетовия цвят на виното е съпроводен с нотки на графит, трюфели, къпини и боровинки.
Богато, със средна до плътна структура, с добра киселинност, сладък, добре интегриран танин и с лек привкус на горски дървесина - този голям, месест Св. Емилион трябва да пиете през следващите 2 десетилетия.
Интересен факт: Имотът е бивша военна база – история отразена в оригиналното му име - Camfourtet, което означава "лагер крепост”.

 

Clos Fourtet 2009 - 100 т. Робърт Паркър

Clos Fourtet 2010 -   98 т. Робърт Паркър

Clos Fourtet 2011 -   94 т. Робърт Паркър

Вина
CHATEAU LA LOUVIERE, Песак-Леонян, Бордо- НОВА ИЗБА

CHATEAU LA LOUVIERE, Песак-Леонян, Бордо- НОВА ИЗБА

CHATEAU LA LOUVIERE

1310: В началото ...
Ла Лобейра (Ла Лювиер) вече е съществувал в лето господне 1310, когато Аквитания е под английско господство, както бе доказано от един стар регистър, включен в "Гасконски календари" и воден от английски държавни служители.
 
Енорията на Леонян (Léognan), почти незаселена към онзи момент, е до голяма степен покрита с дървета и пълна с вълци. Последното несъмнено е причина за името на La Louvière (което на френски означава, бърлога на вълци)!
 
По това Гийем де Ла Лювиер, местен деспот и събирач на данъци, е собственик на имота и живее в скромен дом с малка кула, в средата на едно сечище. Постепенно, около къщата върху най-добрата чакълеста почва, по протежението на малката река Eau Blanche,  израства лозе. Ражда се един винарски имот и се запечатва съдбата на Château La Louvière.
 
1398-1620: Семейство Де Гийош, основатели на съвременното Ла Лювиер.
През 1398г., стара фамилия от Бордо -  Де Гийош, благородници, заради положението си в местната власт, както и богати търговци, се сдобиват с Ла Лювиер. Важната политическа роля на семейството в Бордо не е прекъсвана в продължение на почти два века, като от семейството произлизат множество съветници и членове на градския съвет.

В края на 15 век в семейството също има и поет - Жан де Гийош, брат на Реймънд, владетел на Ла Лювиер. Забравен днес, този гасконски поет приближен на крал Чарлз VIII, е първият, който използва френски език в стиховете с, в момент, в който гасконският език е с почти неоспорван статут в провинция Гиен.

Съвременният облик на La Louvière, такъв, какъвто го познаваме днес, постепенно се е появява между 1510-1550, благодарение на далновидността и динамизма на Пиер де Гийош и сина му Жан, които разширяват имота значително.

За близо петдесет години, те купуват и разменят парцели около скромния семеен замък с няколко кули. Първата половина на 16 век е важен период в историята на вината от Бордо.
Много от членовете на парламента на Бордо стават лозари по това време, което води до днешните големи площи  лозя. Де Гийош обаче са пионери.
Това протестантско семейство претърпява няколко вълни на гонения през целия 16-ти век. Това довежда на няколко пъти до разграбването на имението Ла Лювиер от войниците на Шарл де Монферан, управител на Гиен и глава на Католическата фракция, която в крайна сметка убива Жан де Гийош през 1572.
През 1618, последният наследник на Де Гийош, Мадам Рокетайад (Dame de Roquetaillade), продава Ла Лювиер и нейните стопански постройки на Арно де Гаск, временният игумен на абатството Сен Ферм (Saint-Ferme).

1620-1789: Преподобните отци от Картузианския Орден-  вещина, довела до репутацията на вината Ла Лювиер.

Неспособен да управлява имението правилно, на 28 април 1620 Арно де Гаск го дарява на манастира Дева Мария на Милосърдието в Бордо. Така, изцяло от монасите зависи да обновят стопанството. Строгия установен ред на този религиозен орден в съчетание с много строго управление, бързо решават всички проблеми, които са налице тогава. La Louvière най-накрая се връща към живот!
Възползвайки се от особено благоприятна икономическа обстановка, подходяща за увеличаването на лозята в началото на 17 век, монасите обръщат специално внимание на работата си.
 
В избите, бъчвари и майстори винари посвещават цялото си сърце на правенето на отлични бели и червени вина, ценени много от търговците от Пикардия, Англия и Фландрия. Всяка година, няколко десетки бъчви червени вина Ла Лювиер биват изпращани в Англия. Белите вина са били изпращани в Северна Европа и чак до Северна Америка и Канада. През 18-ти век вината, произведени от монасите, са били "най-добрите, които някой в кралството може да се надява да пие".
Картузианските монаси запазили имението в продължение на почти два века. Сътресенията на Френската революция обаче, слагат брутален край на тяхното стопанисване на винарната.  
   
1792-1901: Семейството Мареяк (Mareilhac) - любов към изкуството и винарството.


През ноември 1789 г., Учредителното събрание конфискува всички църковни владения. Обявен за "собственост на държавата", Ла Лювиер е продаден на търг през пролетта на 1791. Лозята по това време, обхващат площ от почти 400 декара. Най-високата оферта идва от търговец от Бордо - Жан Батист Мареяк (Jean-Baptiste Mareilhac). Собственик на една от най-проспериращите търговски фирми в Бордо, Жан Батист познава La Louvière добре, тъй като той самият по-рано е експортирал някои от вината до Санкт Петербург. По този начин този имот за него е много добра инвестиция.
Но все пак, нещо липсва за неговото пълно щастие – резиденция, достойна за младата му съпруга Жан-Емили. Затова той призова известния парижки архитект – Франсоа Лот (François Lhôte) - прекият конкурент на Виктор Луис (проектирал Гран Театър Бордо). Старата къща и всички белези на средновековието биват съборени и заменени с красив нео-класически замък/шато. С вътрешната декорация на замъка, той моли да се заеме един от приятелите му - Франсоа-Луи Льонсинг - много талантлив фламандски художник. Льонсинг е отговорен за "гризайлите" и рисунките на приемната стая-ротонда, основани на Любовта на Психея. За съжаление, отровен от обработката на токсични пигменти, художникът не довършва работата си и умира в La Louvière през пролетта на 1799.

Новото шато е достойно за възхищението на  всички.
 
През 1946 г., замъкът е включен в Списъка на исторически паметници, а през 1991 година е обозначен като историческа забележителност.
Семейството Мареяк владеят съдбата на La Louvière през по-голямата част от 19-ти век. Алфред Мареяк, внук на Жан-Батист прави всичко възможно това да е един от най-добре управляваните имоти в Бордо и получава златен медал за усилията си от Министерството на земеделието през 1869 г.

1911-1965: Алфред Бертран-Таке (Alfred Bertrand-Taquet) и семейството му.

През 1911 г. Алфред Бертран-Таке от Париж, акционер в "Revue VINICOLE", купува имението и го управлява до 1944 година. Той е избран за кмет на Леонян (Léognan) през 1919 г. и преизбиран непрекъснато до след края на Втората световна война. Поради все по-честата липса на своите собственици, La Louvière се превръща до известна степен в „Спяща красавица“ за над петнадесет години.
  
1965-: Пристигането на Андре Люртон (André Lurton) и възраждането на Château La Louvière.

Най-накрая, през 1965, Андре Люртон -  лозар от Грезияк (Grézillac), бива омагьосан от La Louvière и се сдобива с него.
В следващите години, този имот постепенно възвръща предишния си престиж ... Шатото е изцяло реставрирано, а лозята преструктурирани.

ANDRE LURTON 

Les VIGNOBLES (превод от фр. – „лозята“) André Lurton е семейна фирма на страстни лозари и винари, които са се посветили на производството на изключителни вина от колекцията престижниБордо наименования за произход (Песак–Леонян, Марго, Люсак-Сен Емилион, Ентр дьо Мер или Бордо).  

През 1953 г., г-н Андре Люртон наследява от дядо си първото си шато – Шато Боне (Château Bonnet), което е само с 300 декара площ. По това време, сладки бели вина се произвеждат в региона на Ентр дьо Мер (Entre-Deux-Mers), без каквото и да е успех,  но г-н Люртон е убеден, че почвите са много по-подходящи за сухи бели вина. Андре Люртон променя стандартите за AOC (Защитено наименование за произход), за да може да произвежда висококачествени бели сухи вина. Също така създава и енологична лаборатория. Днес, невероятни бели вина се произвеждат в Ентр. дьо- Мер и 3000 декара лозя обграждат Château Bonnet, което се е превърнало в главния офис на компанията.
Андре Люртон сега е един от най-големите производители на бутилирано вино, който продава по света една бутилка висококачествено вино на всеки 15 секунди. От 1965 Андре Люртон започва да изкупува изоставени лозя с висок потенциал в област, в която той се влюбва - в северната част на Грав, най-старият район, в който се произвеждат Бордо вина. Стъпка по стъпка, той купува няколко шата. Също  така, той се бори повече от 20 години, за да създаде ново наименование за произход. През 1987 г.,  е родена апелацията Песак-Леонян (Pessac-Leognan).
Дори и Песак-Леонян да е млада апелация, която съставлява по-малко от 1% от общото производство на Бордо, то бързо си спечелва добра репутация сред клиентите, заради отличната си стойност за парите, които се плащат. Андре Люртон сега е специалист на ароматни бели вина и най-важният производител на бели вина в наименованието Песак-Леонян. Също така е доставчик # 1 на Песак-Леонян  със сделки на и отвъд континента.  

Винопроизводител 

Ние продаваме само вината произведени от нашите лозя (6300 декара), с много строг контрол на всеки етап от производството -
от отглеждането на младите лози в нашата собствена оранжерия, през правенето на вино, до бутилиране в собствено шато. Целият
този процес ни позволява да гарантираме много високо ниво на качество за всяка бутилка вино, която сме произвели. Ние сме третият по големина частен собственик на шата в Бордо, с повече от 10 шата и 200 служители, посветени на осигуряването на най-доброто качество на нашите клиенти. Качеството -  нашият пръв приоритет.
Стремежът на живота на Андре Люртон е да изрази уникалния тероар и личността на всяко едно вино. Нашите шата са независими едно от друго, всяко със собствен уайнмейкър. Тази организация създава уникален синергия. Средните шата се възползвате от всички подобрения направени в нашите Крю Классе.
Младите лози, от които се нуждаем, се отглеждат в нашата собствена оранжерия (200,000 лози), а след това биват пресадени в лозовите полета. Цялото оборудване, които използваме, е наша собственост. Ние сме пионери в използването на иновативни технологии (винтови капачки, автоматизирани сортировъчни маси, анаеробни преси и др.). Тази година също така се поставя началото на ново сътрудничество между Vignobles André Lurton и световно-известният енолог Мишел Ролан. Сега той се грижи за червените вина в двата имоти - Château La Louvière и Château Couhins-Lurton.
Той вече предостави ценни съвети за бленда на реколта 2012.
За реколта 2013 г., това сътрудничество бе разширено на всички нива  - от производството на грозде лозето, чак до винарната. 

   


Вина
VINA ERRAZURIZ, Аконкагуа Вали

VINA ERRAZURIZ, Аконкагуа Вали

Дон Максимиано Еррасурис основава винарна Еррасурис през 1870 в долината Аконкагуа, на 100 км северно от столицата Сантяго. Дон Максимиано купува от най-добрите клонове във Франция и със сила и постоянство трансформира тази земя в световни класни лозя.
Днес Едуардо Чазуис е президент на изба Еррасурис. Той е шесто поколение управник и собственик на избата. Намерението му е да продължи оставеното от баща си, влагайки досущ като баща си, страст към виното и убеждение за отлично качество. През 1994, Едуардо, заедно с Мезон Луи Жадот от Бургундия, Франция, създават Hatch Mansfield Agencies в Обединеното Кралство, за да дистрибутират вината на изба Еррасурис и други висококачествени вина.
Следват Берлинските дегустации и заслужената слава на вината на Еррасурис.
През юли 2005, списание Декантер /Decanter/награждава Едуардо, сред педесет най-влиятелни личности във винената индустрия, а изба Еррасурис е описана като качественият бранд на Чили.
Наскоро Едуардо изкачи и връх Аконкагуа, който с неговите 6 962 метра е най-високият връх на запад. Оттичащите се от там води напояват със свежест лозята Дон Максимиано.
А в края на 2008 година Виня Ерасурис е обявена за Winery of the Year 2008 от Vinos de Chile, и за Chilean wine producer of the year 2008, награда от IWSC, London.

Вина
VINA SENA, Аконкагуа Вали

VINA SENA, Аконкагуа Вали

През 1995, Едуардо Чадуик формира партньорство с Робърт Мондави и неговото семейство от Напа в Калифорния, с намерението за създаване на чилийско вино, което да съперничи на световните класни вина. Vina Sena за първи път излиза на пазара през януари 1997. Днес, Едуардо е превърнал лозето Sena в биодинамична земя.
Историческо място заема едно събитие в Берлин през януари 2004. Като част от слепи тестове на първокачествени вина от Франция и Италия, Едуардо представя неговите 2000 и 2001 реколти вина- икони -Винедо Чадуик, Виня Сеня и Дон Максимиано Фаундърс Ризърв.
Трите вина засенчват вината на известни къщи като Chаteau Lafite, Chаteau Margaux, Chаteau Latour и италиански култови вина като Tignanello, Sassicaia, Solaia and Guado al Tasso.
Слепите тестове са водени от Стивън Спюриър (Decanter) и жури, състоящи се от някои от най-уважаваните винени журналисти, писатели и купувачи. Винедо Чадуик 2000 и Сена 2001 са поставени на първо и второ място на това, което Jancis Robinson възприема като най-важното събитие за чилийската винена индустрия, сега познато просто като Берлинските дегустации.

Вина
VINEDO CHADWICK, Майпо Вали

VINEDO CHADWICK, Майпо Вали

Виното на Чадуик представя едно дълго и жадувано желание на Фамилията Чадуик да почете паметта на Дон Алфонсо Чадуик Еррасурис с едно ултра-премиум червено вино, отразяващо благородното потекло, традициите и опитността на фамилията Чадуик-Еррасурис в производството на отлични вина, отразяващи страстта на семейството към превъзходството.
Винедо Чадуик е ултрапримиум червено вино, наименовано в памет на бащата на Едуардо, дон Алфонсо Чадуик. То идва от собственото лозе на Чадуик, историческа забележителност и качествена територия в Алто Майпо Вали, която е била някога поле за поло, на което Дон Алфонсо е упражнявал любимият си спорт.
Историческо място заема едно събитие в Берлин през януари 2004. Като част от слепи тестове на първокачествени вина от Франция и Италия, Едуардо представя неговите 2000 и 2001 реколти вина- икони - Винедо Чадуик, Виня Сеня и Дон Максимиано Фаундърс Ризърв.
Трите вина засенчват вината на известни къщи като Chаteau Lafite, Chаteau Margaux, Chаteau Latour и италиански култови вина като Tignanello, Sassicaia, Solaia and Guado al Tasso.
Слепите тестове са водени от Стивън Спюриър (Decanter) и жури, състоящи се от някои от най-уважаваните винени журналисти, писатели и купувачи. Винедо Чадуик 2000 и Сена 2001 са поставени на първо и второ място на това, което Jancis Robinson възприема като най-важното събитие за чилийската винена индустрия, сега познато просто като Берлинските дегустации.

Вина
SOMENO, България - НОВА ИЗБА

SOMENO, България - НОВА ИЗБА

Someno е трудa на Сомелиер и Енолог.

Сомелиерът умее да разпознае и оцени доброто вино. Енологът умее да подбере плода и да го направи.

Когато двамата обединяват опит и желание и дадат най-доброто от себе си, търсейки хармония и баланс на аромати и вкусове, виното е с безспорно качество.

През 2011 Георги Михов търси за частен клиент бутиково червено вино от местен български сорт с изключително качество. Тогава му идва идеята за негово вино, а вино за клента успява да намери едва година по-късно. Someno залага на безкомпромисното качество в изключтелно лимитирани серии до 300 бутилки, направени от местни или типични за България сортове.

Първите вина на Someno са от сортовете Букет и Рикат в сътрудничество с изба Боровица в района на Белоградчишките скали.

Букет е сорт грозде, създаден в България през 50-те години на 20 век, чрез кръстоска на Мавруд с Пино Ноар.

Рикат е местното име на сорта Ракацители. Макар и да не е български, сортът е най-разпространеният от белите в България към 2013 г.

Вина
МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ:
Divino EVA Меню Apollowine Bravacasa Wineshop.bg Casavino Eating.Gardening.Living Ana's Handbag by Ana Dinkova Еносиасти
ПАРТНЬОРИ:
Nokov & Son Bulgarian Wine Academy Radisson BLU Riedel
Изработка на сайт : Studio UXP
Организатор: Winebox